Courgettebrownies met koffieglazuur
Ingrediënten
bloem
ongezoet cacaopoeder
bakpoeder
courgette
olie
bruine suiker
vanille-extract
walnoten / chocoladedruppels
oploskoffie
poedersuiker
Bereiding
Wist je dat courgette gebak smeuïg en (een klein stukje) gezonder maakt, zonder dat het naar groenten smaakt? Een overdaad aan te verwerken courgettes hielp me over de drempel. Gewoon proberen!
Meng 260 gram bloem met 60 gram ongezoet puur cacaopoeder, 1 theelepel bakpoeder of baking soda en 1 theelepel zout. Rasp in een aparte kom 300 gram rauwe courgette heel fijn (bijna pulp) en laat uitlekken.
Klop 120 ml neutrale olie (bv. zonnebloemolie) met 300 gram bruine suiker en 2 theelepels vanille-extract. Meng er de bloemmix onder, en vervolgens de geraspte courgette. Roer tot een glad, maar dik beslag (een beetje tussen koekjesdeeg en cakebeslag). Mocht er te weinig vocht in de courgette zitten om alle droge ingrediënten op te nemen, kun je nog een scheutje water toevoegen, maar meestal is dit niet nodig. Meng eventueel gehakte walnoten en chocoladedruppels onder het deeg en doe het in een ingevette vorm. Bak de brownies 20 à 25 minuten in de oven op 175°. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Meng 1 eetlepel kokend water met 1 theelepel oploskoffie. Voeg enkele lepels bloemsuiker toe, tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Smeer dit uit over de brownies, laat opstijven, en snij in blokjes.
Variatie
Geen fan van koffie? Probeer dit chocoladeglazuur dan eens: Meng in een kommetje 30 gram gesmolten boter met 2 eetlepels cacao, 30 ml melk en 150 gram poedersuiker. Klop tot een smeuïge choco en smeer dit op de afgekoelde brownies.
Ook lekker met chocoladeganache. Maar alles is lekker met ganache.