Burgers van zoete aardappel, met Griekse yoghurt, avocado en gekarameliseerde rode ui
Ingrediënten
kikkererwten
zoete aardappels
ei
bloem
panko of paneermeel
look
verse koriander
chilipoeder
tomaat
avocado
citroensap
rode ui
boter
bruine suiker
broodjes
volle Griekse yoghurt
veldsla
Bereiding
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je ze eerst laten weken in koud water en daarna nog een uurtje of 2 koken (kijk op de verpakking voor de instructies), die uit een bokaal of blik kan je zo gebruiken. Leg de zoete aardappels een uurtje in een oven van 200° tot ze botermals zijn.
Haal het vruchtvlees uit de aardappels, en plet het samen met de uitgelekte kikkererwten (verhoudingsgewijs gebruik ik ongeveer 2/3de aardappels en 1/3de kikkererwten). Voeg een losgeklopt eitje, een lepel bloem en wat panko of paneermeel toe. Meng tot een stevig, maar plakkerig mengsel (komt straks wel goed in de pan). Breng op smaak met geperste look, verse koriander, chili, zwarte peper en zout. Zet het mengsel een half uurtje in de frigo.
Was de tomaten en snij in fijne plakjes. Haal het vruchtvlees van de avocado uit z’n schil en snij ook deze in plakjes. Besprenkel met citroensap tegen het verkleuren. Snipper een rood uitje, en laat met wat boter en bruine suiker karameliseren op een zacht vuurtje.
Vorm kleine, platte burgers van het aardappelmengsel en bak ze aan beide zijden krokant in flink wat olijfolie.
Snij de broodjes open, besmeer met volle Griekse yoghurt, en beleg met de burgers, veldsla, tomaat, avocado en gekarameliseerde ajuin. Natuurlijk het lekkerste met zelfgebakken pistoletkes!