Chocoladecake met roomkaasvulling (én geheim ingrediënt)

Ingrediënten

  • bloem

  • cacaopoeder

  • bakpoeder

  • witte suiker

  • eieren

  • mayonaise

  • roomkaas

  • mascarpone

  • poedersuiker

Bereiding

Voor je begint te panikeren/walgen bij de ingrediëntenlijst: ja, er zit mayonaise in deze cake. Nee, dat is helemaal niet zo raar als je bedenkt dat mayonaise gemaakt is van eieren en olie, net zoals gebak. Het recept is al in zwang sinds de jaren 20 van de vorige eeuw, dus treed in de voetsporen van onze (over)grootouders en probeer het eens. Het resultaat is een smeuige, heerlijke chocoladecake, die uiteraard niet naar mayonaise smaakt. Gebruik gewone Belgische mayonaise, geen lightversie, yoghurtvariant of mayonaise met toegevoegde smaakjes als mosterd. Want dan wordt het wel vies. 

Meng 130 gram bloem met 50 gram donker cacaopoeder en 1 theelepel bakpoeder. Klop 200 gram suiker dik en wit met 2 eieren (dit kan even duren). Voeg 100 gram mayonaise toe, vervolgens de bloemmix en 130 ml lauw water. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175°. Laat de cake afkoelen, haal uit de vorm en zet op een rooster.

Maak ondertussen de vulling: klop 100 gram roomkaas met 125 gram mascarpone en voeg naar eigen smaak poedersuiker en eventueel een scheutje Baileys of andere smaakmaker toe. Snij de cake voorzichtig in 2, spuit of smeer de vulling op een helft en leg de andere erboven.

Previous
Previous

Cheesecake rolokoekjes

Next
Next

Notenkoekjes