Flantaart met speculoos
Ingrediënten
speculaas
roomboter
suiker
bloem
eieren
melk
vanille
slagroom
bresiliennenootjes
karamelsaus
Bereiding
Maal 250 gram speculaasjes fijn en meng met 100 gram gesmolten roomboter. Bedek hiermee de bodem van een ingevette springvorm en duw aan met een lepel. Zet koel weg terwijl je het beslag maakt.
Meng 200 gram suiker met 200 gram bloem. Meng er een voor een 5 grote eieren onder, en klop het deeg 10 minuten goed door. Doe ondertussen 850 ml volle melk met een snuifje zout en een doorgesneden vanillestokje in een pannetje en verwarm tot net aan het kookpunt. Verwijder het vanillestokje, schraap de zaden eruit en voeg toe aan de melk. Giet de warme melk beetje bij beetje bij het deeg, blijf ondertussen door kloppen, zodat er geen klonters kunnen vormen.
Lepel het deeg voorzichtig bovenop de speculaasbodem. Bak de flan een klein uurtje in de oven op 160°, tot de vulling volledig gestold is. Zet de taart onder in de oven zodat de bovenkant niet te snel bruin kleurt en draai de temperatuur wat lager als dit toch gebeurt. Decoreer de afgekoelde taart met lobbig geklopte slagroom, karamelsaus en bresiliennenootjes.