Gevulde ovenappeltjes
Ingrediënten
kleine appels
roomboter
bruine suiker
stroop
kaneel
vanille
gehakte noten
cranberries of rozijnen
calvados of amaretto
Bereiding
Neem kleine appeltjes, was ze grondig onder stromend water en haal het klokhuis er uit met behulp van een appelboor of scherp mesje.
Meng per appel een lepel roomboter met wat bruine suiker, stroop, kaneel, vanille, gehakte noten, gedroogde veenbessen (cranberries), of wat je maar lekker lijkt. Vul de appeltjes met dit botermengsel, zet ze rechtop in een ovenschaal en giet er wat calvados of amaretto bij. Zet de appeltjes een klein uurtje in de oven op 160°. Lepel tijdens het bakken af en toe wat van de gesmolten boter over de appeltjes.
Lekker als bijgerecht bij wild of gevogelte, of als nagerecht met een bolletje ijs en slagroom.
Variatie:
Je kan deze ovenappeltjes gemakkelijk omtoveren tot appelbollen door de appeltjes eerst te schillen voor het vullen, en ze daarna in een plakje bladerdeeg te wikkelen. Zet 20 à 30 minuten in de oven op 200°.