Bolognesesaus (ragu)

Ingrediënten

  • bleekselder

  • wortel

  • paprika (optioneel)

  • ui

  • look

  • olijfolie

  • pancetta

  • gehakt

  • witte wijn

  • tomaten in blik

  • oregano

  • marjolein

  • melk

  • verse pasta

  • Parmezaanse kaas

Bereiding

Neem de tijd voor echte ragu bolognese, de saus wordt pas echt lekker als ze minstens drie uur heeft staan pruttelen op een zacht vuurtje of op lage temperatuur in de oven.

Snij wat bleekselder, wortel en ui in heel fijne blokjes. Liefhebbers voegen ook nog wat paprika toe, maar dat hoort eigenlijk niet in het originele recept. Pers enkele tenen look uit. De groenten moeten straks een soort van oplossen in de saus, geen grote brokken dus. Neem een pot met dikke bodem, giet er een flinke scheut olijfolie in en bak de groenten een minuut of tien op een laag vuurtje, ze mogen niet kleuren.

Bak ondertussen in een andere pan de reepjes pancetta. In het vet dat vrijkomt bak je het gemengd gehakt rul. Ook het vlees hoort niet echt te kleuren. Doe het vlees bij de groenten in de pan, blus met een glas lekkere witte wijn en voeg in stukken gehakte kwaliteitstomaten uit blik toe. Laat de saus alvast een uurtje sudderen. Voeg daarna kruiden naar smaak toe, zoals oregano en marjolein.

Voeg een scheut volle melk toe (ja, echt). Laat de bolognese nog minstens een uur inkoken, waarbij je regelmatig roert. Het eindresultaat is een dikke smeuïge vleessaus (geen tomatensaus!) bomvol smaak, die je liefst serveert met een grove pasta (zoals pappardelle) waar je na het koken een klontje roomboter onder mengt en vers geraspte Parmezaanse kaas of pecorino.

Previous
Previous

Nasi goreng

Next
Next

Kalkoenrolletjes met amandelen en abrikozen