Hete bliksem met spek
Ingrediënten
ui
appels
kruimige aardappelen
spek
boter
bruine suiker
kaneel
peterselie
Bereiding
Schil en snipper een ajuin fijn. Schil de appels en snij in blokjes. Gebruik verhoudingsgewijs 1/3de appels en 2/3de aardappels. Schil en kook de bloemige aardappelen gaar in gezouten water. Bak ondertussen het ontbijtspek krokant. Haal het spek uit de pan en hou warm.
Voeg een klontje boter toe aan de pan. Laat de ajuin en de appeltjes samen met wat bruine suiker en kaneel karameliseren op een laag vuurtje. Voeg wat van het kookvocht van de aardappels toe, zet het vuur hoger en laat de appeltjes tot moes stoven.
Als de appels, ajuinen en de aardappels gaar zijn, voeg je ze samen en stamp ze tot een stevige puree. Breng op smaak met peterselie, peper en zout. Strooi het spek over de stamppot en serveer de bliksem goed heet.