Kweeperencrumble met karamel en amaretto
Ingrediënten
kweeperen
amaretto
gember
vanillesuiker
steranijs
kaneel
kardemom
appel
karamels of fudge
bloem
havermout
amandelschilfers
witte suiker
roomboter
ijs of slagroom voor erbij
Bereiding
Schil 3 kweeperen, snij in partjes en daarna in blokjes. Stoof ze beetgaar in een bodempje water met een goeie scheut amaretto. Voeg naar smaak een stukje gember, een zakje vanillesuiker, wat steranijs, kaneel en kardemom toe. Schil een appel en snij in blokjes. Meng de appelblokjes onder de kweeperen en leg het fruit in een ovenschotel. Snij een aantal zachte karamels in stukjes en leg deze bovenop de peren.
Maak vervolgens het kruimeldeeg. Meng hiervoor 300 gram bloem met een snuifje zout, 50 gram havervlokken, 50 gram amandelschilfers en 150 gram witte suiker. Werk er met je vingers 200 gram koude roomboter in blokjes door tot je grove kruimels krijgt. Bedek de peren met het deeg en zet de ovenschotel een half uurtje in de oven op 180° tot het deeg lichtjes bruin kleurt.
Serveer lauwwarm met een bolletje ijs en/of slagroom.