Pastilla met kip

Ingrediënten

  • volledige kip

  • boter

  • ui

  • look

  • kaneel

  • gember

  • komijn

  • cayennepeper

  • kurkuma

  • saffraan

  • kippenfond of -bouillon

  • amandelen

  • olijfolie

  • poedersuiker

  • kaneel

  • citroensap

  • eieren

  • peterselie

  • koriander

  • filo- of brickdeeg

Bereiding

Dit gerecht vereist wel wat werk in de keuken, maar het resultaat is een heerlijke Marokkaanse pastei die hartige aroma’s perfect met zoete toetsen weet te verenigen.

Neem een braadkip van ongeveer anderhalve kilo en snij ze in vier grote stukken. Smelt een stevige klont boter in een diepe braadpan en bak de stukken kip rondom rond bruin. Kruid ze met peper en grof zeezout en haal ze uit de pan.

Fruit twee fijngesnipperde uien in het overgebleven vet. Roer er enkele teentjes geperste knoflook en telkens een theelepeltje van volgende specerijen onder: kaneel, gemberpoeder, komijn, cayennepeper, kurkuma en saffraan. Voeg een halve liter kippenbouillon toe en breng aan de kook. Leg de stukken kip terug in de pan, zet er een deksel op en laat een klein uurtje sudderen tot de kip volledig gaar is.

Rooster ondertussen de amandelen in wat olijfolie, maal ze fijn en meng met enkele lepels bloemsuiker en een theelepel kaneel.

Haal de stukken kip uit de pan, voeg een scheut citroensap toe aan de saus en laat deze een tiental minuten inkoken op een hoog vuur terwijl je het vlees van de kip plukt en opzij zet. Kluts vijf eitjes, draai het vuur naar de laagste stand en roer de eieren geleidelijk door de saus. Als ze gaar zijn, haal je de pot van het vuur en voeg je de kip terug toe. Breng de vulling verder op smaak met peterselie, koriander, peper en zout.

Vet een ovenschaal in en bekleed ze rondom met voldoende brickvellen of filodeeg. Zorg ervoor dat het deeg voor de helft over de rand hangt, zodat je ze straks kan dichtvouwen over de pastei. Smeer elk vel in met wat gesmolten boter. Bestrooi de bodem met de helft van de gemalen amandelen. Schep het kipmengsel erboven en vouw er een eerste laag deegvellen over. Bestrooi met de overschot van de gehakte amandelen en plooi de andere deegvellen ook dicht. Eindig met een groot vel dat je over de hele pastei legt en langs de zijkanten naar onder toe bevestigt. Zet de pastei 30 à 45 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin kleurt. Bestrooi met bloemsuiker en kaneel voor het serveren.

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor twee pasteitjes zoals je deze op de foto ziet, goed voor een volwaardige maaltijd voor 6 à 8 personen. Je kunt de pastilla ook met duifjes vullen. Smakelijk!

Previous
Previous

Enchilada

Next
Next

Kalkoenfilet gevuld met philadelphia, mascarpone en pesto