Pastitio
Ingrediënten
ui
look
olijfolie
gehakt
tomatenvlees (blik)
tomatenpuree (blikje)
rode wijn
oregano
kaneel
piment
boter
bloem
melk
mascarpone
schapenkaas (bv. feta)
nootmuskaat
ei
macaroni
pecorino
geraspte kaas
Bereiding
Pastitio is een Griekse pastaschotel, die met z'n 3 laagjes wel wat lijkt op lasagne. Begin met de vleessaus, zodat die rustig kan pruttelen.
Bak een fijngesneden ajuin en enkele teentjes gesnipperde look in ruim wat olijfolie. Voeg een kilo gehakt toe en plet met een vork tot het gaar en rul gebakken is. Voeg een blik tomatenvlees, een blikje tomatenpuree toe. Vul het gebruikte blik met de helft water en de helft rode wijn en giet bij het gehakt. Voeg flink wat oregano en kaneel toe, en een snuifje zout en piment. Laat zachtjes verder sudderen terwijl je de twee andere lagen maakt, het vocht in de saus moet grotendeels verdampt zijn.
Maak ondertussen de witte kaassaus. Smelt 50 gram boter in een steelpannetje en voeg 50 gram bloem toe. Roer goed. Wanneer het kookt voeg je beetje bij beetje een groot glas melk toe tot je een gladde, maar dikke bechamelsaus krijgt. Blijf kloppen. Meng er 100 gram mascarpone en 100 gram schapenkaas (bv. feta) onder en laat op een laag vuurtje smelten. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en meng er een eitje onder.
Kook ondertussen de lange macaroni beetgaar in gezouten water. Giet af en meng met een lepel van de kaassaus en nog een geklutst ei. Doe de pasta in een ovenschaal en druk aan. Bestrooi met wat pecorino. Schep daarboven voorzichtig de vleessaus, druk weer goed aan en bedek deze met de kaassaus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de pastitio een half uurtje in de oven op 180° en laat nog even staan voor je het in stukken snijdt.