Stoofvlees
Ingrediënten
stoofvlees met wat vet aan of runderriblappen
ui
boter
donker bier (bijvoorbeeld Sint-Bernardus abt 12)
rundsfond
azijn
kruidnagel
laurier
peperkoek
boterham
mosterd
puree / frietjes / mayo
witloof
Bereiding
Gebruik kwaliteitsvlees, en laat het op kamertemperatuur komen voor je begint. Zet een grote pot met een dikke bodem op het vuur. Stoof hierin de gesnipperde ui glazig zonder te laten bruinen. Smelt wat boter in een andere pan en schroei het vlees dicht op een hoog vuur. Zorg ervoor dat het niet kookt, bak het vlees in kleinere porties zodat het aan alle kanten kan korsten. Kruid het vlees met peper en zout en voeg toe aan de pot met uien.
Giet een flesje donker bier in de pan waarin je het vlees bakte en breng het samen met een bokaal rundsfond aan de kook. Giet het warme mengsel en een scheutje azijn bij het stoofvlees. Voeg enkele kruidnagels, een blaadje laurier en wat verkruimelde peperkoek toe.
Besmeer een of twee boterhammen met mosterd en leg ze bovenop het stoofpotje. Laat zo op een heel zacht vuurtje enkele uren sudderen en roer af en toe om tot de saus de gewenste dikte heeft en het vlees mals uit elkaar valt. Proef en kruid bij naar eigen smaak.
Serveer het stoofvlees met puree of verse frietjes, mayonaise en een witloofslaatje.