Vol-au-vent

Ingrediënten

  • kip (volledige, bouten of filet)

  • gevogeltefond

  • champignons

  • ui

  • look

  • kalfsgehakt

  • ei

  • bloem

  • paneermeel

  • roomboter

  • room

  • citroensap

  • frietjes / kroketjes / puree

  • bladerdeegbakjes

Bereiding

Breng een bodem gevogeltefond aan de kook, en kook hierin de stukken kipfilet gaar. Haal de filets uit de fond, laat ze een beetje afkoelen en scheur in stukjes.

Tip

Boutfilet is malser en minder droog dan gewone filet. Je kan ook een volledige kip koken en plukken, maar als je bijvoorbeeld voor slechts 2 personen kookt, is dit een prima tussenoplossing. 

Bak ondertussen in een andere pan de schijfjes champignon met een beetje look en ajuin. Maak het gehakt aan met wat ei, bloem en paneermeel en rol er kleine balletjes van. Bak ze in wat olie krokant. Je kan de balletjes ook koken als je dat liever hebt. Smelt een klontje boter in een pot, voeg evenveel gewicht aan bloem toe en blijf roeren tot het naar koekjes begint te ruiken. Giet beetje bij beetje de gezeefde fond waarin je de kip gekookt hebt bij de roux, tot je de voor jou gewenste sausdikte hebt bereikt. Je kan de saus ook dikken met maizena. Voeg de kip, champignons en gehaktballetjes toe. Breng de vol-au-vent op smaak met room, een scheutje citroensap, peper, zout en peterselie. 

Lekker met een slaatje en frietjes, kroketjes, puree of bladerdeegbakjes.

 

Previous
Previous

Notentaart

Next
Next

Stoofvlees